عمل چاقی | دکتر ستار دارابی
آیا عمل چاقی گزینه نهایی شما برای لاغری است؟
شاید شما هم جزء آن دسته از افراد باشید که از مبارزه بیپایان خود با چربیهایتان خسته شدهاید؟ هر رژیم غذایی را امتحان کردهاید، ساعتهای بیشماری را در باشگاه گذراندهاید و با اینحال، ترازو تغییری نمیکند. این یک چرخه خستهکننده است که باعث میشود بسیاری احساس شکست و ناامیدی کنند. عمل چاقی چراغ امیدی برای کسانی است که در تلاش برای کاهش وزن اضافی هستند.
تصور کنید بالاخره از زنجیر چاقی رها شدهاید، سلامتی خود را به دست میآورید و آیندهای پر از نشاط و اعتماد به نفس را در آغوش میگیرید. جراحی چاقی فقط یک راهحل سریع نیست، یک مسیر متحولکننده است که افراد را برای ایجاد تغییرات پایدار برای زندگی سالمتر و شادتر توانمند میکند.
اما شاید شما مردد باشید. اگر خیلی خطرناک باشد چه؟ اگر کار نکرد چه؟ آیا من مناسب این عمل هستم؟ جراحی چاقی یک رویکرد دقیق است که نیازها و شرایط منحصر به فرد شما را در نظر میگیرد. از بایپس معده گرفته تا اسلیو، روشهای مختلفی متناسب با سبک زندگی و اهداف مختلف وجود دارد. پس چرا یک روز دیگر منتظر بمانید تا اولین قدم را به سوی سالمتر و شادتر بردارید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا جوانب مختلف عمل چاقی را به دقت بررسی کنیم.
عمل چاقی چیست؟ حقایقی که باید بدانید
در ابتدا باید بدانید جراحی چاقی چیست؟! جراحی چاقی دستهای از عملهای جراحی است که برای کمک به کاهش وزن افراد چاق انجام میشود. عمدتا پزشکان درصورتی جراحی چاقی را توصیه میکنند که سایر روشهای کاهش وزن شکست خورده باشند و چاقی خطر بیشتری نسبت به جراحی برای سلامتی فرد داشته باشد.
روشهای جراحی چاقی با اصلاح سیستم گوارش شما – معمولاً معده و گاهیاوقات روده کوچک – میزان کالری مصرفی و جذب آن را کنترل میکنند. آنها همچنین میتوانند سیگنالهای گرسنگی را که از دستگاه گوارش شما به مغز میرسد، کاهش دهند.
روشهای جراحی لاغری میتوانند به درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریهای متابولیک مرتبط با چاقی، از جمله دیابت و بیماری کبد چرب و کلیوی کمک کنند. اما جراحی کاهش وزن یک راه حل سریع نیست و برای موفقیت نیاز به آمادگی قبلی و تغییرات طولانیمدت در سبک زندگی وجود دارد ولی پیش از آن که از روند جراحی بیشتر مطلع شوید، باید بدانید اصلا مناسب این عمل هستید یا خیر؟ در ادامه متوجه خواهید شد که همه افراد مناسب عمل چاقی نیستند.
جراحی چاقی برای چه کسانی مناسب است ؟
پیشنهاد میکنیم اطلاعات کامل تر بهترین کاندید عمل اسلیو معده کیست؟ (شرایط اصلی کاندید مناسب عمل اسلیو) را دنبال کنید
گویی آنچه کیفیت سلام را تاحدودی تعیین میکند عدد روی ترازو است، ولی اگر این عدد چقدر باشد شما میتوانید با جراحی چاقی سلامتی را دوباره به زندگی خود بازگردانید؟ بیایید به جای عدد روی ترازو در مورد معیار دقیقتری صحبت کنیم که نشان میدهد آیا شما کاندید مناسبی برای عمل چاقی هستید یا نه؟! آن عدد BMI نام دارد و احتمالا اگر درگیر کمکردن وزن به هر طریقی بوده باشید اسم آن را زیاد شنیدهاید.
BMI یا شاخص توده بدنی نسبت بین قد و وزن است. متخصصان معتقد هستند که این عدد اگر بالای 35 بوده یا اضافه وزن بیش از 45 کیلوگرم باشد، یعنی فرد به اندازهای چاق است که عمل جراحی برای او انتخاب مناسبی محسوب میشود.
در مورد BMI بین 30 تا 35 ممکن است فرد کاندید مناسبی باشد به شرطی که درگیر بیماریهای حاد مرتبط با چاقی هم باشد. حالا با یک محاسبه ساده متوجه خواهید شد که آیا در وهله اول مناسب هستید یا خیر. اما یکی دیگر از فاکتورهایی که اهمیت دارد انتظارات شما از عمل جراحی است.
آیا تصور میکنید که با انجام دادن عمل چاقی سریع به نتیجه خواهید رسید؟ اگر اینطور است شاید جراحی چاقی برای شما مناسب نباشد؛ چراکه شما برای گرفتن یک نتیجه خوب، لازم است تا سبک زندگی خود را تغییر دهید. پایبندی به ورزش و رژیم غذایی مناسب بخش بزرگی از نتیجهبخشی انواع عمل جراحی است.
علاوهبر این آزمایشهایی هست که انجام دادن آن به پزشکتان اطمینان میدهد که شما سلامت لازم را برای از سر گذراندن این عمل خواهید داشت. اگر شرایط عمل را دارید که برای تشخیص آن هم پزشک میتواند شما را راهنمایی کند وقت آن است با انواع مختلف جراحی چاقی آشنا شوید.
با انواع عمل چاقی آشنا شوید
جراحی چاقی سالها است که یکی از انواع روشهای درمانی برای لاغرشدن محسوب میشود و انواع متفاوتی دارد. در جدول زیر میتوانید بهصورت خلاصه با انواع، مزایا و معایب این روشها آشنا شوید:
اسم عمل | توضیح | مزایا | معایب |
باندینگ معده یا حلقهگذاری | در این روش یک حلقه دور قسمت کوچکی از معده قرار میگیرد که بهواسطه آن دو قسمت معده از هم جدا میشوند و فرد زودتر احساس سیری میکند. | عمل آسان
بدون تغییر در مسیر گوارش |
منسوخ شده
بخاطر عوارض بلند مدت حلقه و کارایی کم در کاهش وزن |
سوئیچ اثنی عشر | در این روش بخش اعظمی از معده برداشته میشود و مسیر ورودی غذا هم تغییر میکند. بعد از این مراحل، کیسه صفرا هم برداشته میشود، درنتیجه میزان کاهش وزن بسیار زیاد است. | کاهش وزن بسیار زیاد
کاهش عوارض چاقی |
ایجاد عوارض تغذیه ای زیاد |
بایپس معده | معده به دو بخش تقسیم میشود و تمام مواد غذایی از روده کوچک وارد معده کوچک خواهند شد. این عمل هم روده و هم معده را درگیر میکند. | کاهش وزن قابلتوجه به میزان 90 درصد
کاهش بیماریهای مرتبط با چاقی |
|
اسلیو معده | در این روش بخشی از معده برداشته میشود، در نتیجه اشتها کاهش مییابد. | کاهش وزن بین 60 تا 70درصد
کاهش عوارض چاقی فقط روی معده انجام شده و با سایر اندامهای دستگاه گوارش کاری ندارد.
|
|
بالنگذاری معده | در این عمل که از طریق دهان انجام میشود، حجم زیادی از معده با بالن که گاز مخصوصی دارد پر میشود. | بدون بخیه و خونریزی
بدون عمل جراحی |
کاهش وزن ناچیز و موقت
|
سمت تاریک عمل چاقی
در دنیای پزشکی و شاید بتوان گفت دنیای واقعی، هیچ صفر و صدی وجود ندارد. این تصور اشتباه است که انواع جراحی چاقی هیچ عوارضی به همراه ندارند. اگر قرار است برای عمل چاقی تصمیم بگیرید، باید عوارض آن را بشناسید.
نکتهای که شما باید آن را بدانید این است که احتمال موفقیت انواع عمل چاقی چقدر است. اگر 50 درصد از وزن اضافی خود را از دست بدهید و آن را حفظ کنید، میتوان گفت جراحی کاهش وزن موفقیتآمیز داشتهاید.
با این استاندارد، میزان موفقیت را میتوانیم حدودا 90٪ بدانیم. درواقع عوارضی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم الزاما برای هر فردی اتفاق نخواهد افتاد، ولی دانستن آنها ضروری است.
- خونریزی
- عفونت
- فتق
- بازگشت وزن در طولانیمدت
- کمبود مواد مغذی
- سنگ کیسه صفرا
- استفراغ و درد شکم
- نشت مواد از محل بخیه که منجر به انسداد روده خواهد شد
- احتمال زخم معده یا حتی روده
با دیدن این عوارض به این فکر افتادید که آیا قرار است شما هم به این عوارض مبتلا شوید؟! بهتر است سوال را به شکل بهتری بپرسید، درچه صورت احتمال ابتلا به عوارض، افزایش مییابد؟ دو مورد مهم وجود دارد که باید آنها را مدنظر قرار دهید.
- بهدرستی اجرا کردن توصیههای بعد از جراحی
- انتخاب بهترین جراحی چاقی
درواقع شما با توجه به این دو مورد از شر هرگونه عوارضی، به احتمال بسیار زیاد در امان خواهید بود. اما حالا وقت آن است قدم به قدم جلو رفته و مراحل مختلف از پیش از عمل تا بعد از آن را بررسی کنیم.
قبل و بعد از عمل چاقی
پروسه جراحی چاقی چگونه است؟ شما باید از کجا شروع کنید و چه مراحلی را طی کنید؟ در این قسمت میخواهیم قدم به قدم با شما پیش برویم ،تا بدانید باید از کجا شروع کنید و این مسیر به کجا ختم خواهد شد.
در قدم اول شما پس از امتحان روشهای لاغری برای مدتی، احتمالا به فکر جراحی چاقی خواهید افتاد و باید بررسی کنید که اساسا مناسب جراحی هستید یا خیر و کدام روش برای شما مناسبتر است. کاری که شما باید انجام دهید محاسبه BMI است و باقی تصمیمات برعهده پزشک معالج خواهد بود.
قدم بعدی، پیدا کردن بهترین جراح چاقی است. جراحان چاقی، عمدتا جراحان عمومی هستند که فوق تخصص لاپاراسکوپی را هم دارند. تخصص و تجربه کافی و تسلط بر انجام انواع عمل های چاقی ( اسلیو ، انواع بای پس ، عملهای جراحی مجدد و …) از فاکتورهایی است که شما باید آن را در نظر بگیرید.
پس از پیدا کردن جراح چاقی و مراجعه به او باید آزمایشهایی را انجام دهید تا مشخص شود آیا سلامت کامل را برای جراحی دارید یا خیر. درواقع این موضوع هم یکی دیگر از مواردی است که باید هنگام انتخاب جراح در نظر بگیرید. پزشک نباید بدون درنظرگرفتن آزمایشها، شما را واجد شراط برای عمل در نظر بگیرد.
اگر تمام آزمایشها سالم بودند و دکتر، شما را برای یکی از انواع جراحی چاقی مناسب دانست، آن وقت نوبت به تغییر سبک زندگی پیش از عمل جراحی میرسد.
چه چیزی باید انتظار داشت؟
اگر سیگار میکشید، بهتر است سیگار را ترک کرده و همچنین استرس را مدیریت کنید. اگر میتوانید ورزش را نیز در روتین زندگیتان قرار دهید. به یاد داشته باشید باید انتظارات واقعبینانهای داشته و بدانید که جراحی چاقی یک پروسه یک شبه نیست و کاهش وزن به مرور زمان اتفاق میافتد.
روز عمل تحت بیهوشی عمومی قرار خواهید گرفت و عمل انجام میشود. پروسه بهبودی برای هرکدام از انواع این عمل متفاوت است. بعد از عمل ممکن است یک یا نهایتا دو روز در بیمارستان بستری باشید و نیاز به مصرف داروهایی برای کنترل درد وجود داشته باشد.
بعد از اینکه مرخص شدید دوره نقاهت را باید باتوجه به دستورات پزشک بگذرانید. این دستورات عمدتا شامل رژیم غذایی و ورزش میشود که برای نتیجه بهتر از عمل بهتر است آنها را مو به مو انجام دهید و در مرحله آخر از کاهش وزن خود و بدنی که سالمتر است لذت ببرید.
حقایق مهم قبل از جراحی چاقی
در این بخش میخواهیم شما را با واقعیت جراحی چاقی مواجه کنیم. شما احتمالا افرادی را دیدهاید که با جراحی چاقی، وزن کم کردهاند ولی آیا از روندی که برای این کاهش وزن طی کردهاند آگاه هستید؟
در ابتدا باید بدانید، روند کاهش وزن یک شبه نیست و باید اندکی صبر داشته باشید.
در عملهای لاغری، چربی بدن شما برداشته نخواهد شد، بلکه میزان غذا و اشتهای شما کاهش مییابد و همین امر باعث کاهش وزن به مرور زمان خواهد شد. عملهای چاقی بوسیله لاپاراسکوپی انجام میشوند.
این بدین معنی است که سوراخهای کوچکی روی شکم ایجاد میشود، درنتیجه از آنجاییکه جای برش بسیار کوچک است، نیازی نیست نگران جای بخیه باشید.
یکی از توصیههایی که شاید از نظرتان عجیب باشد ولی واقعا کاربردی است، مراجعه به روانشناس یا روانپزشک پیش از اقدام به عمل جراحی است. اصلا نباید تصور کنید که جراحی چاقی فقط روی جسم شما تاثیرگذار خواهد بود، بلکه شما به لحاظ روحی و روانی هم باید آمادگی کنارآمدن با تغییرات بدنتان را داشته باشید.
ممکن است پس از جراحی چاقی یک سری از غذاهایی را که دوست داشتهاید را نتوانید بخورید و اشتهای بسیار کمی را تجربه کنید. دوره نقاهت این عمل طولانی نیست و شما میتوانید خیلی زود به روتین عادی زندگی خود بازگردید.
بهطورکل جراحی چاقی موثرترین درمان طولانیمدت برای چاقی است که رژیم غذایی و ورزش – به تنهایی یا همراه با داروها – در درازمدت برای آن کمتر موثر بودهاند. درواقع این جراحی را میتوان بهعنوان ابزاری در نظر گرفت که به رژیم غذایی و سبک زندگی سالم اجازه میدهد تا منجر به کاهش وزن پایدار شود. اغلب، بیماران قبلاً این تغییرات را بدون موفقیت طولانیمدت انجام دادهاند، ولی جراحی اجازه میدهد تا این تغییرات موثر باشند.
سن مجاز برای جراحی چاقی
یکی از سوالات مهمی که ممکن است برای افراد زیادی پیش بیاید، این است که آیا جراحی چاقی سن خاصی دارد؟ آیا جراحی در سنین کم بهتر از سنین بالا است و اساسا سن مناسب برای انواع جراحی چاقی چند سال است؟
در گذشته، جراحی چاقی مناسب افراد بزرگسال بود ولی با پیشرفت علم، این جراحی حتی برای نوجوانانی که درگیر چاقی هستند هم پیشنهاد میشود. اکنون بازه سنی مجاز برای جراحی چاقی بین 13 تا 75 سال است. البته اصلا بعید نیست که این بازه هم در آینده دچار تغییر شود. حتی در مقالاتی اشاره شده است که نوجوانان بالای 10 سال هم در صورت داشتن شرایط خاص و ابتلا به چاقی مفرط میتوانند عمل کنند.
بهطور کلی باید بگوییم سن فقط یکی از فاکتورهای مهم و تاثیرگذار بر امکان جراحی چاقی است و در کنار آن باید عوامل دیگری که توضیح دادیم هم بررسی شود.
بارداری و عمل چاقی
یکی دیگر از سوالات مهمی که ذهن بسیاری از خانمها را درگیر میکند، ارتباط میان بارداری و جراحی چاقی است. آیا انجام جراحی چاقی قبل از بارداری اساسا کار درستی است؟ ممکن است بارداری نتیجه جراحی را تغییر دهد و از همه مهمتر چقدر باید بعد از جراحی چاقی برای بارداری صبر کرد؟
اجازه دهید با یک تحقیق شروع کنیم؛ مطالعات نشان میدهد، کم کردن وزن به میزان 5 درصد میتواند کمبود تخمکگذاری که براثر چاقی بوده را کاهش دهد و روال تخمکگذاری را به روال طبیعی خود بازگرداند. همچنین در مطالعهای دیگر از میان 98 زن، تخمکگذاری 70 زن پس از جراحی چاقی به روال عادی خود بازگشته است.
پس در ابتدا باید بگوییم جراحی چاقی روی بالا رفتن احتمال بارداری موثر است. البته این تاثیر فقط محدود به بالا رفتن احتمال بارداری نمیشود، بلکه پایین آمدن وزن بهطورکل دوره بارداری را برای مادر راحتتر کرده و احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت بارداری یا زایمان زودرس را کاهش میدهد.
اما چه موقع بعد از جراحی لاغری میتوان باردار شد؟ پزشکان معتقد هستند که بارداری پس از آنکه وزن ثابت شد کاملا بیخطر است. برخی از متخصصین توصیه میکنند بین 12 تا 24 ماه بعد از جراحی چاقی لازم است برای بارداری صبر شود.
بهعلاوه ممکن است بدن به کمبود مواد مغذی دچار شود که برای بارداری باید این مورد چک شود و بازگشت وزن بعد از جراحی احتمالا بیش از آنچه تصور میکنید به سبک زندگی شما بستگی دارد.
مزایای جراحی چاقی چیست؟
- کاهش وزن قابلتوجه و پایدار: جراحی تنها درمانی است که برای چاقی مفرط در درازمدت موثر بوده است.
- کاهش هورمونهای گرسنگی و بهبود متابولیسم: جراحی تنها درمان چاقی است که برنامهریزی متابولیک بدن شما را مجدداً تنظیم میکند تا از افزایش وزن جلوگیری کند.
- مدیریت کلسترول و قندخون: جراحی کاهش وزن، اغلب باعث بهبود علائم دیابت میشود و به افراد مبتلا به سندرمهای متابولیک مختلف اجازه میدهد تا داروها را قطع کنند.
- زندگی سالمتر و طولانیتر: جراحی کاهش وزن، میتواند طول عمر شما را با کاهش بیماریهای مرتبط با چاقی افزایش دهد. مطالعات علمی نشان داده است که جراحی چاقی، خطر مرگ به هر علتی را تا بیش از 40 درصد کاهش میدهد.
با جراحی چاقی چقدر وزن کم میکنید؟
اکثر مردم حدود 50٪ از وزن اضافی خود را پس از جراحی چاقی از دست میدهند و آن را حفظ میکنند. البته روشهای مختلف نتایج متفاوتی دارند، ولی بهطورکل میتوان گفت میانگین کاهش وزن پس از بایپس معده حدود 70 درصد وزن اضافی بدن، بعد از سوئیچ اثنی عشر، حدود 80٪ و کاهش وزن پس از اسلیو بین 30 تا 80 درصد است.
سرمایهگذاری روی سلامتی؛ بررسی هزینههای عمل چاقی
هزینه جراحی چاقی یکی از دغدغههای مهم کسانی است که میخواهند این عمل را انجام دهند. در ابتدا باید بدانید انواع عمل چاقی هزینههای متفاوتی دارد ولی در کل برخی عوامل هستند که روی هزینه این عمل موثر هستند:
- نوع عمل چاقی
- میزان دستمزد جراح
- کیفیت وسایل جراحی
- هزینه بیمارستان
- بیمه
- هزینه آزمایشهای پیش از جراحی
هر عمل چاقی هزینه متفاوتی دارد و عمدتا براساس شرایط بیمار، پزشک تصمیم میگیرد که فرد چه نوع جراحی انجام دهد. میزان دستمزد جراح بستگی به نوع عمل دارد. نوع و کیفیت وسایلی که در جراحی استفاده میشوند هم میتواند در هزینه نهایی اثرگذار باشد. هرچقدر کیفیت این وسایل بیشتر و بهتر باشد هزینه هم بالاتر خواهد بود.
بسیاری از افراد تصور میکنند عمل چاقی جزء عملهای زیبایی محسوب میشود، ولی اینطور نیست. یادتان هست در مورد BMI صحبت کردیم. BMI بالای 40 شما را کاندید استفاده از بیمه میکند. البته اینکه بیمه چه مقدار از هزینه را پرداخت میکند، بسته به نوع بیمه پایه و تکمیلیتان متفاوت است.
نگاهی دقیقتر به دوره نقاهت عمل چاقی
همانطور که در بالا هم توضیح دادیم دوره نقاهت عملهای چاقی نسبتا کوتاه است. در اینجا نکاتی را یادآور میشویم که شما با رعایت کردن آنها بتوانید راحتتر این دوران را بگذرانید:
بعد از هر عمل چاقی شما باید دستورالعملهای خاص غذایی را رعایت کنید. این رژیم غذایی هم به شما در کاهش وزن کمک میکند و هم باعث میشود معده روند بهبودی خود را طی کند. این رژیم ابتدا شامل مایعات و سپس غذای پوره میشود تا معده بتواند کمکم به روال عادی خود بازگردد.
ممکن است بعد از عمل میل به نوشیدن آب در شما کاهش یابد، ولی بهیاد داشته باشید هیدراته ماندن بدن بعد از عمل بسیار اهمیت دارد. به میزان کافی استراحت کرده و کمکم فعالیت بدنی را شروع کنید. درست است که عمل چاقی عمل سنگینی نیست، ولی بههرحال شما تحت یک عمل جراحی قرار گرفتهاید و لازم است به بدن خود زمان دهید. نکته آخر اینکه مصرف داروها را بهصورت منظم آنطور که پزشک گفته انجام دهید و تا زمانی که پزشکتان صلاح میبیند تحت درمان باشید.
درچه صورتی بعد از عمل چاقی به پزشک مراجعه کنم؟
همانطور که گفتیم هر عمل جراحی ممکن است عوارضی داشته باشد که نیاز به توجه دارند. البته بروز این عوارض در جراحیهای چاقی درصورت انجام یک عمل حرفهای بسیار اندک است. اگر بعد از عمل جراحی دچار عوارضی شدید که در بالا ذکر کردیم یا آنطور که پزشک گفته بود وزن کم نکردید، احتمالا نیاز است به پزشکتان سری بزنید. اما آیا وزن کم نکردن همیشه نشانه اشتباه بودن جراحی است؟ خیر!
گاهی اوقات دلیل کم نکردن وزن یا حتی اضافه کردن آن، رعایت نکردن درست رژیم غذایی توسط شما است. پس به یاد داشته باشید نیمی از بار موفقیت عمل جراحی لاغری بر دوش شخص شما است.
تصمیم در مورد عمل چاقی در دستان شما
در این مطلب از مجموعه مقالات وبسایت دکتر دارابی تلاش کردیم تا اطلاعات کاملی از جراحی چاقی در اختیار شما بگذاریم. امیدواریم شما با خواندن این مطلب دیگر سوالی در ذهنتان در مورد این عمل باقی نمانده باشد و توانسته باشیم به همه سوالات شما پاسخ دهیم.
البته فرصت برای جوابدادن به سوالات شما فراهم است و هر سوالی که دارید را کامنت کنید در اسرع وقت پاسخ داده خواهد شد.
در آخر باید بگوییم تصمیم نهایی انجام دادن این عمل یا ندادن برعهده شخص شما است. ولی داشتن اطلاعات پیشزمینهای درست طبق آخرین مطالعات و یافتهها و مشورت با پزشکی که دلسوزانه بهترین نتیجه را برای شما در نظر داشته باشد در گرفتن تصمیم به شما کمک خواهد کرد. ما سعی کردیم اولین قدم، یعنی دادن اطلاعات درست و کاربردی را در این مطلب برای شما انجام دهیم.
سوالات متداول
انواع عمل جراحی لاغری شامل چه مواردی میشود؟
اسلیو، بایپس، حلقهگذاری، بالن، سوئیچ اثنیعشر ازجمله این موارد هستند.
مزایای انواع عمل چاقی چیست؟
کاهش وزن، برطرفشدن مشکلات و بیماریهای مرتبط با چاقی و حتی تغییرات در روحیه شخص ازجمله این مزایا هستند.
در چه صورت جراحی چاقی عوارضی خطرناک بهدنبال دارد؟
عمدتا انواع جراحی چاقی امروزه عملهای با نرخ موفقیت بالا محسوب میشوند ولی دو عامل مهم ممکن است موجب عدم نتیجه یا حتی بروز عوارض شود، اول انجام غلط عمل که برعهده جراح است و دوم، عدم انجام درست مراقبتهای بعد از جراحی که برعهده بیمار خواهد بود.